Nieuw: Special Interest Group (SIG) Oracle Cloud

Lees hier het artikel van Marcel Mouw, de kersverse SIG-leader Oracle Cloud

Marcel Mouw, Vopak

Graag stel ik mezelf voor. Mijn naam is Marcel Mouw en werk bij de Koninklijke Vopak, een onafhankelijke dienstverlener in tankopslag gevestigd in Rotterdam. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor de wereldwijde Oracle Cloud ERP implementatie. Vopak implementeert de Oracle Cloud modules Finance, Procurement en Projects in 20 landen op 53 verschillende terminals.

In het jaar 2015 ben ik begonnen aan een pakket selectie traject, omdat Vopak ons huidige administratief systeem JD Edwards wilde vervangen met een SaaS oplossing. Na een uitgebreid selectietraject heeft Vopak uiteindelijk voor Oracle Cloud gekozen, met als doel om deze applicatie in alle landen waar Vopak zit te implementeren. Eén van de doelstellingen van het project is het doorvoeren van een vergaande standaardisatie, mede omdat Vopak ook het Shared Service Center concept wil implementeren. We zijn eerst begonnen met het maken van een wereldwijde blauwdruk waar elke Vopak locatie zich aan moet houden. Dit was een ontzettende uitdaging om alle verschillende wensen en lokale vereisten in één manier van werken om te zetten, maar dat is uiteindelijk gelukt. We zijn nu aan het einde van de implementaties gekomen en hopen eind dit jaar de laatste locaties live te brengen

Ik ben 48 jaar, woon in Den Haag en ben vader van twee kinderen, een zoon van 20 jaar die inmiddels uitwonend is, en een zoon van 15 jaar die nog thuis woont.
Het liefst wil ik in mijn vrije tijd veel reizen. Helaas lukt dat op dit moment niet. Tevens vind ik het leuk om te mountainbiken, skiën, golfen, wandelen en formule 1 kijken. Als de pandemie over is wil ik graag weer voetballen en naar de sportschool.

25 jaar geleden ben ik bij Vopak begonnen, op de Corporate Control afdeling, waar ik Hyperion heb geïmplementeerd. Hyperion was destijds nog zelfstandig en geen onderdeel van Oracle. Na dit project had Vopak besloten om naar een wereldwijde oplossing voor hun lokale inkoop en financiële administratie systemen te gaan. Ik heb als project consultant JD Edwards wereldwijd geïmplementeerd. Ook toen was JD Edwards geen onderdeel van Oracle. Peoplesoft nam in 2003 JD Edwards over en Oracle nam in 2005 Peoplesoft weer over. 
Na een aantal financiële functie binnen Vopak te hebben gehad, ben ik in 2015 begonnen met de selectie en daarna implementatie van Oracle Cloud. Oracle is een beetje mijn rode draad in mijn carrière bij Vopak geworden.

Ik ben zeer vereerd om de SIG leader voor Oracle Cloud te worden en deze tak te kunnen opstarten. Vopak was één van de eerste bedrijven in Nederland die Oracle Cloud ging implementeren en we liepen toen tegen veel problemen aan. Ik vind het belangrijk om de ervaringen te kunnen delen met andere bedrijven. Vopak heeft al veel referentiebezoeken gehad van bedrijven die Oracle gaan implementeren. Ik merk dat behoefte is aan het onderling delen van ervaringen. We zijn op dat vlak geen concurrenten, maar gewoon bedrijven die Nederland en Belgie groot willen maken. Sinds de start van onze implementatie 5 jaar geleden heb ik veel ervaring in Oracle Cloud opgedaan en heb vele contacten kunnen leggen met andere Oracle belanghebbenden. Dit kan zeker van pas komen bij het opstarten van de Oracle Cloud SIG.

Graag wil ik van de Oracle Cloud SIG een volwaardige tak van de OBUG maken, vergelijkbaar met EBS, JD Edwards en Peoplesoft. Aangezien nog niet vele bedrijven in de Benelux Oracle Cloud hebben geïmplementeerd of nog moeten beginnen met de implementatie zal waarschijnlijk meer hulp nodig zijn in het delen van implementatie ervaringen. Ik wil graag de kennis en ervaring van de betrokken partijen delen met de Oracle gemeenschap, maar ook de belangen behartigen van de Oracle Cloud gemeenschap in de Benelux. 


Hopelijk kunnen we elkaar na de Corona crisis persoonlijk ontmoeten voor een nadere kennismaking. 
Take care, work safely and stay connected!